Top 10 vrouwelijke cabaretiers

cabaretierstop10

Top 10 cabaretières Nederland:

Het zijn allang niet meer alleen de mannen die de cabaretwereld domineren, ook de cabaretières hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt! De meest bekende cabaretière in Nederland is en blijft toch wel Brigitte Kaandorp, vandaar dat zij ook op nummer 1 staat in onze lijst van beste cabaretvrouwen uit ons land. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog een hele hoop cabaretières die minstens net zoveel de moeite waard zijn..! Noem bijvoorbeeld; Tineke Schouten, Lennete van Dongen, Claudia de Breij en iedereen weet over wie je het hebt. Hierom heeft  de redactie ComedyWeb voor u een top 10 beste vrouwelijke cabaretiers samengesteld. Klik op de namen voor meer informatie en video’s van de desbetreffende cabaretière.

1.  Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp heeft geen theatrale opleiding als achtergrond maar op het toneel voelt ze zich als een vis in het water. Brigitte heeft een geheel eigen en nieuwe stijl die compleet uniek is. Ze speelt de antiheld, heeft er totaal geen moeite mee zichzelf volkomen belachelijk te maken en lijkt zomaar maar wat aan te rommelen. Zonder twijfel de beste cabaretière van Nederland volgens de ComedyWeb redactie.

2.  Claudia de Breij

Claudia de Breij is een echte duizendpoot. Naast bekend te zijn als cabaretière is zij tevens radiomaakster bij 3FM, presentatrice en schrijfster. Met haar sterke overtuigingskracht maar tegelijkertijd kwetsbaarheid op het podium weet zij de zaal te raken en soms zelfs te ontroeren. Haar optredens gaan altijd gepaard met zachte, gevoelige nummers.

3.  Lenette van Dongen

Van Dongen begon haar loopbaan met een rol in de musical Cabaret en speelde vervolgensook nog in de voorstellingen: Jeans en Adèle in Casablanca. Ze treedt sinds 1993 treedt op met solo-cabaretvoorstellingen. Samen met Spinvis won zij in 2004 de Annie M.G. Schmidt-prijs. Van Dongen had moeite met het schrijven van conferences na de dood van Theo van Gogh. Hiervoor maakte ze in plaats het muzikale programma Rafels.

4.  Tineke Schouten

Tineke Schouten kreeg door haar rol als assistente van Herman Berkien, een andere Utrechtse cabaretier, veel naamsbekendheid. De rol als assistente deed ze in de periode 1974 tot 1979. uiteindelijk brak ze dan ook zelf door met de single “Lenie uit de Takkestraat”, die een top 10-hit in Nederland werd. Vanaf die tijd zijn al haar voorstellingen steevast uitverkocht.

5.  Sanne Wallis de Vries

Wallis de Vries volgde kleinkunstlessen vanaf 1991 bij Selma Susanna. Ze deed in 1995 mee met het Leids Cabaret Festival met de groep Sofietje. Hier viel ze al meteen op en mocht toen toetreden in de groep Comedytrain. Een jaar later deed ze (solo) mee aan het Leids cabaretfestival. Hier won ze toen zowel de jury- als de publieksprijs. Hiernaast is ze bekend van een hoofdrol in de musical Foxtrot en natuurlijk van haar imitaties van bekende personen die zij verzorgde in het satirische televisieprogramma Kopspijkers. Ook speelde Wallis de Vries verschillende typetjes in het programma Koefnoen en in Van Zon op Zaterdag.

6.  Sara Kroos

Kroos maakte hierna een aantal tv-seizoenen deel uit van het vaste team van de populaire BNN improcomedy serie De Lama’s, waar veel mensen haar ook van kennen. In het theaterseizoen van 2008/2009 speelde Kroos haar voorstelling BRIES. Deze voorstelling werd genomineerd voor de Poelifinario. Op dit moment treedt ze op met haar nieuwe voorstelling “Van Jewelste”.

7.  Katinka Polderman

Katinka Polderman volgde in Rotterdam de tweejarige opleiding aan de Cabaretacademie. In Den Bosch studeerde ze vervolgens af aan de Koningstheateracademie. Ze won iIn 2005 zowel de jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Polderman is bekend van haar shows waarin ze met behulp van haar gitaar van het ene nummer in het andere nummer rolt.

8.  Karin Bloemen

Bloemen is een Nederlands cabaretière, zangeres en actrice. Ze speelde onder meer in de cabaretgroep Purper en wordt sinds haar show genaamd “La Bloemen” ook wel Neerlands diva genoemd. Dit onderstreept zij zelf ook door het dragen van enorme jurken, vaak ontworpen door Jan Aarntzen, en haar imposante kapsels.

9.  Paulien Cornelisse

Samen met Irene van der Aart vormde Paulien Cornelisse van 1999 tot 2003 het cabaretduo Rots. Ook speelde ze van 2001 tot 2004 bij Comedytrain. In 2005 begon ze voor het eerst solo op te treden als cabaretière. In 2007 werd ze tweede op het Leids Cabaret Festival. In 2008 ging haar eerste volledige voorstelling in première onder de naam “Dagbraken”. Hiervoor kreeg ze in 2010 de cabaretprijs Neerlands Hoop. In het voorjaar van 2013 starten de try-outs van een nieuwe cabaretvoorstelling, genaamd ‘Maar Ondertussen’.

10. Carolien Borgers

Carolien Borgers werd op haar zeventiende aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze toerde door het land met Ren Lenny Ren van Acda en de Munnik tijdens haar stagejaar. Ze debuteerde in 2008 met haar eerste cabaretprogramma Snars. Dit programma heeft ze 120 keer gespeeld. In 2010 begon ze met haar tweede voorstelling “Makkelijk Praten”. Haar nieuwe programma “Happy End” is in november 2012 in première gegaan.

Jouw favoriet er niet tussen? ComedyWeb biedt meer!
Home
Cabaretiers
Comedians
Top 10 Belgische cabaretiers
Top 10 Vrouwelijke cabaretiers
Cabaret informatie
Soorten cabaret
Stand-up comedy
Cabaretfestivals