Cabaretfestivals

Nederland kent drie grote cabaretfestivals: Cameretten, het Leids Cabaret Festival en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Deze festivals hebben een groot aantal cabarettalenten voortgebracht. Daarnaast is er een aantal kleinschalig cabaretfestivals, die landelijk echter (nog) weinig aanzien hebben en een aantal studentencabaretfestivals, waarvan het Groningse Studenten Cabaret Festival het belangrijkste is. Bij cabaretfestivals presenteren verschillende (beginnende) cabaretiers of groepen zich in een kort optreden. De optredens worden beoordeeld door een jury en het publiek.

 

Cameretten:140306_Cameretten_2013_2_Erik_Richters2-568x320

Periode – selectieavonden in september en oktober – festival eind november

Opzet – selecties in diverse theaters in Nederland – workshopweekend – voorronde (9 kandidaten) in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam – finale (3 kandidaten) in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam

Prijzen – juryprijs (€ 2500,–) – publieksprijs – persoonlijkheidsprijs

Beschrijving Cameretten is één van de belangrijkste cabaretfestivals. Het festival wordt gehouden in de laatste week van november. Cameretten kan je cabaretcarrière een flinke sprong vooruit geven. Mensen als Alex Klaasen en Martine Sandifort, Guido Weijers, Theo Maassen, Hans Teeuwen, Marc-Marie Huibrechts, Veldhuis & Kemper en Brigitte Kaandorp wonnen er prijzen. Na de aanmelding worden de kandidaten uitgenodigd voor één van de vele selectieavonden. De selectievoorstellingen worden gehouden in diverse kleine theaters en zijn toegankelijk voor publiek. Elke kandidaat mag een half uur spelen. Een selectiecommissie selecteert uit al deze voorstellingen uiteindelijk negen kandidaten die aan het festival mogen deelnemen. Eenmaal door de selectie worden de kandidaten eind oktober in een workshopweekend klaargestoomd voor het grote werk: de voorronde in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. De voorronde is verdeeld over drie avonden met elk drie deelnemers. Daarna is er een gastoptreden. Op de derde avond maakt een vakjury zijn keuze voor de finale bekend. De finale wordt gespeeld met meestal drie kandidaten. Die spelen om een juryprijs, een publieksprijs en een persoonlijkheidsprijs. Aan de juryprijs is de laatste jaren een klein geldbedrag verbonden van € 2500,–. Na afloop van het festival is er voor de finalisten nog een tourneetje door het land gepland.

>Meer Lezen

lcf1Het Leids Cabaretfestival: 

Periode – audities vanaf half januari – festival in de tweede week van februari

Opzet – auditie – workshop – voorronde (8 tot 10 kandidaten) in de Leidse Schouwburg – halve finale (4 of 5 kandidaten) in de Leidse Schouwburg – finale (2 of 3 kandidaten) in de Leidse Schouwburg

Prijzen – juryprijs – publieksprijs – soms een persoonlijkheidsprijs

Beschrijving Het Leids Cabaret Festival is één van de belangrijkste cabaretfestivals. Het festival wordt gehouden in de tweede week van februari. Het Leids Cabaret Festival is een goede springplank voor cabarettalent. Het winnen van de jury- of publieksprijs kan een flinke impuls aan je carrière geven. Mensen als Lebbis & Jansen, Jack Spijkerman, Kees Torn, André Manuel, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos en Javier Guzman begonnen er hun carrière.

Kandidaten die aan het festival mee willen doen worden uitgenodigd voor een auditie van ongeveer 15 minuten in sociëteit De Burcht in Leiden. De organisatoren van het festival maken na de audities een selectie voor het uiteindelijke festival in de Leidse Schouwburg. De geselecteerde kandidaten krijgen begeleiding in de vorm van workshops om zich op hun optreden in de Leidse Schouwburg voor te bereiden. De geselecteerde groepen en solisten treden, verdeeld over twee voorrondes, op in de Leidse Schouwburg. Er zijn acht tot tien kandidaten. Elk optreden mag niet langer dan 25 minuten duren. De optredens worden beoordeeld door een vakjury die meestal bestaat uit vijf personen. Vaak zijn dat een schouwburgdirecteur, een recensent, een cabaretier, een regisseur en een cabaretkenner. De jury wisselt jaarlijks van samenstelling. Na de voorronde mag de helft van de kandidaten naar de halve finale. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers zijn dat meestal vijf groepen of solisten. Na de halve finale volgt de finale. Meestal zijn dan nog twee of drie kandidaten in de race. Bij het festival worden twee prijzen uitgereikt. Een juryprijs en een publieksprijs. Soms wordt er ook een persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Na afloop van het festival is er voor de finalisten nog een tourneetje door het land gepland.

>Meer Lezen

Amsterdams Kleinkunst Festival:NEW_logo2007

Periode – auditie en selectie van september t/m januari – try-outtournee van januari t/m maart – festival eind maart

Opzet – audities – selectieronde in Utrecht – selectieronde op Texel – try-outtournee (8 tot 10 kandidaten) langs ongeveer 20 theaters – halve finale (8 tot 10 kandidaten) in Theater Bellevue te Amsterdam – finale (2 of 3 kandidaten) in het Nieuwe De la Martheater te Amsterdam – speelweek in Theater Bellevue voor de finalisten

Prijzen – juryprijs (Wim Sonneveldprijs) – publieksprijs

Beschrijving Onder de noemer Amsterdams Kleinkunst Festival vinden tal van voorstellingen plaats rondom kleinkunst en cabaret. Een onderdeel van het festival is het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Maar eigenlijk noemt iedereen dit Concours gewoon het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Het Concours om de Wim Sonneveldprijs beslaat een langere periode dan Cameretten of het Leids Cabaret Festival. De kandidaten zijn er vanaf september t/m eind maart mee bezig. Eerst vinden er audities van 10 minuten plaats, gevolgd door openbare selectievoorstellingen in Utrecht, waar elke kandidaat 20 minuten mag spelen. Een selectiecommissie maakt de eerste schifting voor de selectieronde op het eiland Texel halverwege januari. Elke kandidaat speelt daar 25 minuten. Een selectiecommissie met cabaretkenners bekijkt daar welke kandidaten mogen deelnemen aan de try-outtournee. Met deze try-outtournee onderscheidt het Concours om de Wim Sonneveldprijs zich van Cameretten en het Leids Cabaret Festival. De kandidaten kunnen gedurende twee maanden een programma van een half uur try-outen in ongeveer twintig kleine theaters. Daarnaast wordt professionele begeleiding aangeboden. Er worden meestal acht tot tien kandidaten voor deze tournee geselecteerd. Na de try-outtournee vinden eind maart de halve finales plaats in Theater Bellevue in Amsterdam. De halve finale is verdeeld over vier avonden. Per avond treden steeds maximaal vijf kandidaten op. De eerste twee avonden vinden plaats zonder jury. Bij de twee laatste avonden kijkt de jury mee. Afhankelijk van de kwaliteit van het gebodene selecteert de jury twee of drie kandidaten die door mogen naar de finale in het Nieuwe de la Mar Theater. Voor de finalisten is er nog een naspeelweek in Theater Bellevue in Amsterdam.

>Meer Lezen

Groninger Studenten Cabaret Festival:

Het Groninger Studenten Cabaret Festival of GSCF is een cabaretwedstrijd voor én door studenten. De organisatie wordt elk jaar in handen gegeven van een comité bestaande uit studenten, en van de deelnemende groepen moet het merendeel studeren aan een erkende faculteit.Het festival werd gesticht in 1986 door student Michiel van Mens, met als doel het culturele leven van studenten in Groningen meer elan te geven. Het eerste festival ging door op 2 en 3 oktober 1987 in De Oosterpoort te Groningen. Sindsdien is het festival enkel gegroeid, en worden er in de aanloop van het festival try-outs gespeeld over heel Nederland. De geselecteerde acts krijgen ook professionele begeleiding van acteurs en regisseurs. Na de finale vindt er een finalistentour plaatst, waarbij de finalisten door heel Nederland gaan optreden.

Sinds 1993 vindt het festival plaats in de stadsschouwburg van Groningen. Het festival bestaat uit drie dagen: twee halve finales met elk drie deelnemers, en een finale-avond waarop de drie beste deelnemers spelen. De jurering is in handen van een vakjury bestaande uit mensen uit de cabaretwereld. De prijzen die je kunt winnen zijn; de juryprijs, de persoonlijkheidsprijs en de publieksprijs.

>Meer Lezen

Culture Comedy Award:

De Culture Comedy Award is een prijs voor stand-upcomedy in Nederland en België, opgericht in 2003. In 2008 heette de prijs eenmalig MySpace Comedy Award. De prijs heeft tot doel de ontwikkeling van een nieuwe generatie stand-upcomedians. Elk jaar selecteert de organisatie, op basis van voorronden, tien of meer deelnemers. Deze halvefinalisten krijgen een intensieve workshop en een aantal try-outs aangeboden.

Tijdens het finaleweekend kiest een onafhankelijke jury vier of vijf finalisten uit de tien halvefinalisten. Deze mogen daarna strijden om de titel het grootste stand-upcomedytalent en de publieksprijs. Bovendien krijgen alle finalisten een tournee aangeboden langs grote theaters in Nederland en België.

>Meer Lezen

Cabaretten

CabarettenCabaretten is een humorfestival en is niet zoals de bovenstaande festivals. Dit is een Belgisch festival waarin geen prijzen in de vorm van Jury- en/of publieksprijzen worden uitgereikt, maar een festival in de Belgische stad Gent waar enkel de allerbeste comedians en cabaretiers uit Nederland en België komen optreden. Cabaretten bestaat sinds 2006 en vindt plaats in de Capitole in Gent. De Capitole is een theater- en evenementenzaal. Het gebouw met 2.000 zitplaatsen bevindt zich aan het Graaf van Vlaanderenplein. Het festival wordt georganiseerd door de Music Hall Group, een Belgische evenementengroep die vooral bekend is van de productie van musicals. Camaretten heeft sinds de oprichting al meer dan 150 comedy voorstellingen op hun naam staan en meer dan 160,000 bezoekers mogen ontvangen.

>Meer Lezen