«

»

Sinterklaasconference terugkijken

sint-confWat vorig najaar nog een vechtpartij was, is dit jaar een artistiek gevecht geworden. Zaterdagavond spelen de cabaretiers Javier Guzman en Martijn Koning gelijktijdig een sinterklaasconference – de één op RTL 4, de ander bij de VARA op NPO 3.

En wil je de sinterklaasconference terugkijken? Hieronder plaatsen wij voor u beide links..

Het is de onverwachte apotheose van een conflict, waarin ze met verhitte koppen tegenover elkaar stonden. En waarin Koning aangifte deed tegen Guzman.

Op een nacht in oktober 2014 werd Martijn Koning gewekt door heftig gebons op de deur van zijn huis in Amsterdam. Hij kwam uit bed, opende zijn voordeur en keek recht in het gezicht van collega Javier Guzman, die hem beschuldigde van diefstal. Ook sloeg Guzman dreigende taal uit, aldus Koning, en bovendien zou hij hebben gezwaaid met een stroomstootwapen. De aangifte vermeldde bedreiging en poging tot mishandeling.

Guzman was degene die in 2002 bij de VARA aanklopte met het idee voor een sinterklaasconference – in feite een vervroegde oudejaarsconference op 5 december. Drie jaar achter elkaar maakte hij zo’n komisch jaaroverzicht, en enkele jaren later nog een vierde, bij Veronica.

Daarna raakte Guzman door drank en drugs geruime tijd uit de roulatie. Toen de VARA vorig jaar besloot de sinterklaasconference weer in ere te herstellen, bleek Guzman niet beschikbaar te zijn. Waarop de omroep uitweek naar de aanstormende Martijn Koning. En dat verklaarde Guzmans woedeaanval in de Amsterdamse deuropening: hij vond dat zijn idee hem door Koning was ontstolen.

Of de aangifte sindsdien nog een vervolg heeft gekregen, is onbekend. Beide partijen laten weten dat de zaak verder „buiten de media” wordt gehouden. De vrede lijkt getekend.

Dit jaar vechten Javier Guzman en Martijn Koning hun strijd in elk geval met andere wapenen uit. Guzman heeft met een nieuwe sinterklaasconference emplooi gevonden bij RTL 4, terwijl Koning opnieuw voor de VARA (NPO 3) optreedt. Hun 5 december-conferences staan zaterdagavond recht tegenover elkaar geprogrammeerd.

Guzman is veruit de strijdvaardigste van de twee, zo leert een bezoek aan de laatste try-outs die ze deze week speelden. „Mijn grappen zijn net Syrische bootvluchtelingen, ze komen niet altijd even goed aan”, zegt hij. Maar veel van zijn snoeiharde grappen treffen doel. In een decor vol reddingsvesten, die het nieuws van 2015 symboliseren, bespreekt hij een jaar „waarin ik merk dat ik cynisch ben geworden”.

En dat blijkt te leiden tot schamper commentaar op de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn, een pesterige tirade over de Duitse co-piloot die een vliegtuig liet neerstorten, honende kritiek op leden van motorclubs, een snijdende beschouwing over het afbeelden van de profeet Mohammed – en veel meer.

Koning is daarentegen veel lichtvoetiger, hoewel ook hij terugblikt op „een ongewoon heftig jaar”. Zijn onderwerpkeuze is vergelijkbaar, maar frivoler. De per ongeluk postume verjaardagsfelicitaties die Henk Krol deze maand rondstuurde, fungeren als telkens terugkerend terzijde. Eén passage lijkt ernstig gemeend: een pleidooi voor het ridiculiseren van godsdiensten in plaats van het radicaliseren.

Hoewel beide cabaretiers een eigen invalshoek hebben op de conference hadden beide cabaretiers ook volledig hun eigen stijl. Waar Koning meer rake grappen had wanneer het aankomt op de snelle en doeltreffende grap ging Guzman hier en daar wat meer de diepte in met behulpt van de grove grap. ComedyWeb heeft kritisch gekeken naar beide conferences en kan niet anders oordelen dan dat het er ook een kwestie van pure “smaak” bij komt kijken.

ComedyWeb – Martijn Koning weet zijn publiek en kijker mee te nemen in zijn unieke hersenspinsels en weet deze op een zéér vlugge en veelal efficiënte manier te verwoorden met zijn doorpakkende grappen en humor. Tijdens de zijn “Sint en Nieuw” laat hij zien een volledig jaar samen te pakken met hilarische situaties en uiteenlopende onderwerpen die zowel de aandacht van het publiek vasthouden als gaan voor de grap maken Koning tot een ware conferencier die de positiviteit en luchtigheid niet uit het oog verliest.

Comedyweb – Javier Guzman is een rasvermaker en met zijn soms grove humor weet hij het publiek te raken of te verbazen. De spanning blijft in zijn conference zitten omdat Guzman vaak onverwachts uit de hoek kan komen en de vinger op de zere plek durft te leggen. Guzman weet als geen ander hoe hij moet spelen met de lach en de verontwaardiging en gaat de confrontatie met de gedachten van het publiek aan. Hier en daar een boodschap richting de samenleving als ook gaande voor de simpele lach.

Guzman en Koning maken niet één keer dezelfde grap. Er blijkt dus ruimte voor meer dan één sinterklaasconference. En over vier weken komt Herman Finkers met de echte oudejaarsconference en wij van ComedyWeb kunnen haast niet wachten op zijn volledige show op oudejaarsavond!

Wilt u de sinterklaasconferences van Javier Guzman en Martijn Koning terugkijken?

Javier Guzman:
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/338591/Javier_Guzman_Sinterklaasconference_2015_Lief_Laf.html

Martijn Koning:
http://www.npo.nl/martijn-koning-sint-nieuw/05-12-2015/VARA_101377136

(bronnen: nrc.nl, javierguzman.nl, bunkertheaterzaken.nl)

Sinterklaasconference terugkijken
Beoordeel deze pagina

About the author

ComedyWeb Redactie

Voor contact met de ComedyWeb redactie, e-mail ons naar info@comedyweb.nl