Sara Kroos

image

Biografie:

Sara Kroos wordt geboren op 5 april 1981 inWijngaarden, Zuid-Holland. Toen Kroos 18 was stapte ze met wat losse teksten en een paar akkoorden op de piano De Burcht in Leiden binnen om hier vervolgens mee te doen aan de selectie van het Leids Cabaret Festival van 2000. verrassend genoeg mocht zij door naar de kwart-, halve en de finale in de Leidse Schouwburg. In de finale won zij de publieksprijs en kreeg zij een plek bij het impresariaat  van Harry Kies.

Kroos maakte hierna een aantal tv-seizoenen deel uit van het vaste team van de populaire BNN improcomedy serie De Lama’s, waar veel mensen haar ook van kennen. Met De Lama’s won zij in 2006 de Televizierring. In die tijd speelde Kroos hiernaast ook haar eigen derde theatervoorstelling Zoetgevooisd. Ook maakte zij twee seizoenen achtereen deel uit van de Kerstshow van Karin Bloemen. Met de voorstelling Zoetgevooisd toerde ze twee jaar door het land, en won ze uiteindelijk de belangrijke cabaretpijs ” Neerlands Hoop ” in 2007.

In het theaterseizoen van 2008/2009 speelde Kroos haar voorstelling BRIES. Deze voorstelling werd genomineerd voor de Poelifinario. De Poelifinario is de prijs voor de theatermaker met de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

Tegelijkertijd met de release van het popalbum, een langgekoesterde wens van Kroos, ging ook haar 5e theaterprogramma Boheems in premiere. Tot dusver maakte Sara Kroos 4 zeer persoonlijke voorstellingen. Deze voorstellingen typeren zich doordat ze synchroon liepen met haar eigen ontwikkeling van dat moment in haar leven. Deze vierluik werd uiteindelijk waardig afgesloten met: ‘Dit is een aarzelend begin’. Dit was namelijk het slotlied van haar programma “BRIES”. Hierna volgt ook nog de voorstelling BOHEEMS, een voorstelling waarin Kroos het leven wil vieren. Haar laatste voorstelling, genaamd “Voor de leeuwen” is Kroos haar eerste voorstelling met meer gesproken tekst dan liedjes, maar deze voorstelling bevat dan ook meer grappen dan ooit! Hierna ging Kroos met haar voorstelling “Voor de leeuwen” de Nederlandse theaters rond. Op dit moment treedt ze op met haar nieuwe voorstelling “Van Jewelste”.

Cabaretprogramma’s:

2001-2003: Honger
2003-2005: Lam
2005-2007: Zoetgevooisd
2007-2009: Bries
2009-2011: Boheems
2011-2013: Voor de Leeuwen
2013- 2015: Van Jewelste
2015-heden: Doorgefokt!

Video’s:
https://www.youtube.com/watch?v=mUeUSwIy3Ww
https://www.youtube.com/watch?v=Uny2HYFPd64