Premier Rutte huurt comedians in voor speech

 

mark rutteMinister president Mark Rutte huurt comedians in voor het schrijven van zijn grappen voor zijn correspondents’ Dinner speech, zo werd eerder bekend. Wie de comedians zijn wil de Rijksvoorlichtsdienst niet kwijt, maar dat Rutte geholpen wordt bij het schrijven van zijn grappen wordt wel door bronnen bevestigd.

Enigszins typisch is natuurlijk dat premier Rutte bekend staat om zijn bezuinigingen op de kunst en cultuur, maar wanneer blijkbaar onze premier hulp nodig heeft bij het schrijven van de grappen in zijn speech weet hij echter wel aan het juiste adres aan te kloppen. De premier betaalt de comedians volgens bronnen echter wel uit eigen zak. Vermoedelijk een koopje, want echt veel werk laat de premier met zijn coalitie niet over voor de kunstenaars, en dus ook comedians, in ons land. Marktwerking in zijn puurste vorm laten we maar zeggen, toch? Oké, maar even uit de “linkse” slachtofferrol. De comedians die de president inhuurt maken deel uit van een team van schrijvers waaronder ook een aantal ambtenaren en andere tekstschrijvers.

Na deze eerste Correspondents’ Dinner in Nederland kreeg de premier na zijn speech een staande ovatie. Tijdens zijn speech maakte Rutte grappen over het feit dat hij nog steeds geen vriendin heeft en dreef hij de spot met verschillende collega’s van de PVDA, CDA, zijn eigen VVD, over andere BN’ers en ook met de nodige zelfspot. Rutte sloot uiteindelijk af met een serieuze boodschap over de persvrijheid. Initiatiefnemer Twan Huys stelt dat er mogelijk een soortgelijk vervolg in zit. Na de toespraak hield Dolf Jansen zijn persoonlijke speech.

Hoewel de zaal af en toe nog even moest wennen aan een premier die rake grappen had over verschillende onderwerpen die hij in zijn toespraak behandelden kwam de zaal naarmate de toespraak vorderde steeds meer los. Nederland is natuurlijk al gewend aan satire over politiek, en soms ook een beetje binnen de politiek, maar zo’n comedy speech door de minister president is zelfs voor Nederlandse begrippen uniek en vernieuwend. De speech van de premier was dan ook het best bekeken programma op de woensdagavond en trok maarliefst ruim 2,7 miljoen kijkers.

Het Correspondents’ Dinner is een overgewaaide hype uit de Verenigde Staten (ontstaan in de jaren ’20 van de vorige eeuw) waarin de (minister) president en parlementaire journalisten gezamenlijk dineren. Ook president Obama huurt tijdens zijn Correspondent’s Dinner overigens speciaal geselecteerde comedians in die deel uitmaken van een team van zijn speechschrijvers.

De NTR, die het evenement organiseert, wil niet ingaan op een verzoek van RTL Nieuws om de geraamde kosten in te zien: “Begrotingen van programma’s geven we nooit, dus nu ook niet”, zegt een voorlichter. Hij benadrukt wel dat de aanwezigen een kaartje kopen en daarmee een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

Een deel van het eerste Nederlandse Correspondents’ Dinner was op 10 februari live te zien op NPO1 om 20.30 uur.

De correspondents’ Dinner speech gemist? Bekijk hem hieronder terug: