Micha Wertheim

imagesCAPWGJOXBiografie:

Micha Wertheim groeide op in een joods gezin. Na zijn eindexamen ging Wertheim aan de slag als goochelleraar op een Amerikaans zomerkamp. Daarna werkte hij een jaar in een kibboets in Israël en studeerde hij een jaar in Jeruzalem. Terug in Nederland studeerde Wertheim Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht. Tijdens zijn studie begon hij met schrijven voor de faculteit en later voor de universiteitskrant. In 1995 kreeg hij als columnist een vaste plek op de achterpagina van ‘De Observant’. In 1997 begon hij op diezelfde achterpagina een wekelijks feuilleton waar hij twee jaar later mee stopte. In 1998 nam hij het initiatief tot het opzetten van Mosaiek, een door studenten gemaakt cultuurwetenschappelijk tijdschrift.

In 1998 rondde hij de studie af met een doctoraalscriptie over het leven en werk van Franz Kafka onder de titel Wunsch, Indianer zu werden: een onderzoek naar de betekenis van het reismotief in het werk en leven van Franz Kafka.

Na zijn afstuderen verhuisde Wertheim naar Amsterdam. Daar werd hij in café Toomler na twee audities aangenomen bij het stand-upgezelschap Comedytrain. In datzelfde jaar 1998 begon Wertheim met het maken van radiodocumentaires en het schrijven van bijdragen voor VPRO’s De Avonden. Begin 2004 won Wertheim de jury- en publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival, sindsdien treedt hij voornamelijk binnen en soms buiten Nederland op als cabaretier.

Video’s:

https://www.youtube.com/watch?v=Tv0HMa687OQ