Leon van der Zanden

 

Comedyweb ging op bezoek bij Leon voor het uitreiken van de Comedyweb cabaretier van de maand award en had het genoegen om een interessant gesprek met hem te mogen houden. Bekijk hieronder het resultaat.

LEON

Biografie:

De moeder van Leon van der Zanden komt uit Mauritius en zijn vader uit Helmond. Hierdoor is Leon van der Zanden licht getint. Omdat zijn moeder Frans spreekt Van der Zanden naast Nederlands ook Frans.

Van der Zanden woonde 18 jaar in Helmond en was vooral bezig met voetballen en studeren. Zijn eerste podiumactiviteiten vonden dan ook in Helmond plaats. Op de middelbare school speelde hij al de hoofdrol in drie musicals en stond hij al graag op het podium.

Van der Zanden werd vreemdgenoeg niet aangenomen op de toneelacademie van Eindhoven nadat hij daar de vooropleiding deed. Hierdoor veranderde hij van richting en ging hij filosofie studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van der Zanden was in hier intensief met theater bezig, wat in 1998 dan ook leidde tot zijn eerste solo-optreden in het Nijmeegse studentencafé Diogenes. Hij studeerde uiteindelijk in Nijmegen af als doctorandus in de Kunstwetenschappen.

Van der Zanden ging met zijn voorstelling ‘Open Ogen’ spelen op verschillende festivals. Hij trad met deze voorstelling in verschillende kleine theaters in Nederland op. Op het podium staan, dat was wat hij wilde.

Na zich een paar maanden te hebben gefocust op het ontwikkelen van eigen  materiaal vond Van der Zanden een regisseuse, Malinca Verwiel. Onder haar leiding deed Van der Zanden mee aan verschillende kleinere cabaretfestivals en won in anderhalf jaar tijd maarliefsts vijf prijzen.

In februari 2002 ging zijn nieuwe avondvullende show ‘Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht’ in première. Daarna volgden er nog vele programma’s onder zijn naam. Sinds februari 2008 doet hij ook stand-upcomedy voor Comedytrain.

Cabaretprogramma’s:

2002: Een coole snelle jongen met een zachte bruine vacht
2003: Hoerejong
2004: Zwarte Hond
2006: Leòn
2009: Cola
2011: Vruchtvlees
2013: Rebel
2015: Supergewoon

Video’s: