Leids Cabaret Festival

lcf1Leids Cabaret Festival:

Periode – audities vanaf half januari – festival in de tweede week van februari

Opzet – auditie – workshop – voorronde (8 tot 10 kandidaten) in de Leidse Schouwburg – halve finale (4 of 5 kandidaten) in de Leidse Schouwburg – finale (2 of 3 kandidaten) in de Leidse Schouwburg

Prijzen – juryprijs – publieksprijs – soms een persoonlijkheidsprijs

Beschrijving Het Leids Cabaret Festival is één van de belangrijkste cabaretfestivals. Het festival wordt gehouden in de tweede week van februari. Het Leids Cabaret Festival is een goede springplank voor cabarettalent. Het winnen van de jury- of publieksprijs kan een flinke impuls aan je carrière geven. Mensen als Lebbis & Jansen, Jack Spijkerman, Kees Torn, André Manuel, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos en Javier Guzman begonnen er hun carrière.

Kandidaten die aan het festival mee willen doen worden uitgenodigd voor een auditie van ongeveer 15 minuten in sociëteit De Burcht in Leiden. De organisatoren van het festival maken na de audities een selectie voor het uiteindelijke festival in de Leidse Schouwburg. De geselecteerde kandidaten krijgen begeleiding in de vorm van workshops om zich op hun optreden in de Leidse Schouwburg voor te bereiden. De geselecteerde groepen en solisten treden, verdeeld over twee voorrondes, op in de Leidse Schouwburg. Er zijn acht tot tien kandidaten. Elk optreden mag niet langer dan 25 minuten duren. De optredens worden beoordeeld door een vakjury die meestal bestaat uit vijf personen. Vaak zijn dat een schouwburgdirecteur, een recensent, een cabaretier, een regisseur en een cabaretkenner. De jury wisselt jaarlijks van samenstelling. Na de voorronde mag de helft van de kandidaten naar de halve finale. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers zijn dat meestal vijf groepen of solisten. Na de halve finale volgt de finale. Meestal zijn dan nog twee of drie kandidaten in de race. Bij het festival worden twee prijzen uitgereikt. Een juryprijs en een publieksprijs. Soms wordt er ook een persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Na afloop van het festival is er voor de finalisten nog een tourneetje door het land gepland.

Geschiedenis:

Het Leids Cabaret Festival werd in 1978 voor het eerst gehouden vanuit de Leidse studentenvereniging Augustinus, met Harry Kies als initiatiefnemer en organisator. De eerste editie van het festival was bedoeld als geëngageerde tegenhanger voor Cameretten. Tegenwoordig is het een gevestigd festival, dat een podium vormt voor jong cabarettalent.

Kort na oprichting bleek er bij de nieuwe generatie cabaretiers behoefte aan een gedegen behartiging van niet alleen de zakelijke, maar ook de artistiek inhoudelijke belangen. Uit die behoefte is Harry Kies Theaterprodukties ontstaan, de voorloper van het huidige theaterimpresariaat BUNKER Theaterzaken.

Het Leids Cabaret Festival kent een juryprijs en een publieksprijs. Veel deelnemers en winnaars zijn nu nog steeds bekend als cabaretier. Enkele winnaars zijn: Dubbel en Dwars (met Jack Spijkerman), Paul van Soest, Zak en As (met Erik van Muiswinkel), Lebbis en Jansen, André Manuel, Kees Torn, De Bloeiende Maagden, Sanne Wallis de Vries, Alex Agnew, Najib Amhali en Javier Guzman.