Interview met comedian Wouter Monden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ComedyWeb interviewt Wouter Monden

Wouter Monden is een comedian die veel optreedt in Nederland, Belgie en Engeland en voor het eerst op het podium stond in december 2009. Als sympathiek uitziende jongen pakt hij het publiek moeiteloos in maar hij kan hard en cynisch uit de hoek komen als het gaat om dingen die hij écht belangrijk vindt. Door zijn energieke presentatie is hij een veel gevraagd MC. In 2015 stond Wouter nog in de halve finale van Camaretten en eerder won hij de juryprijs van de Culture Comedy Award roemde de jury hem om zijn hoge grapdichtheid, diversiteit en actualiteit en riep hem uit tot het grootste stand-up comedy talent van 2010.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Wouter Monden.

1. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende voor jou de omslag van amateur naar professioneel?
De ambitie om beter te worden en de ervaring dat het goed ging maakten dat ik door wilde gaan. Toen mijn dochter werd geboren lukte het niet meer om werk, gezin en comedy te combineren. Van die drie wilde ik alleen werk opgeven.

2. Wat vind je het allerleukste aan op het podium staan?
Dat mensen naar mij luisteren zonder dat ik hoef ik te doen alsof ik geïnteresseerd ben in hun verhaal. Dat ze moeten lachen om wat ik heb bedacht.

3. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Goede, originele grappen en een eerlijk verhaal. Comedians die oude moppen verbouwen tot materiaal of makkelijk willen scoren met vooroordelen doen me niet zoveel.

4. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café setting of theaterzaal?
Beide zijn leuk, op hun eigen manier. Een show voor 20 man in een kroeg kan net zo leuk zijn als eentje voor 500 man in een theater. Ik hou van de intieme setting in een kleine zaal en ik hou van de harde, rollende lach in een grote zaal.
In een grote zaal is het vaak wat makkelijker spelen, technisch is alles wat beter geregeld. Mijn voorkeur hangt echt af van het publiek dat er in zit. Als ze maar energie hebben er zin in hebben.

5. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Voordelen: Geen vergaderingen hebben. Punt. Iets supertofs doen en daar nog geld voor krijgen ook Bijna nooit vroeg op
De mindere kanten zijn financiële onzekerheid, lange stukken rijden, balen als je een opdracht aan je neus voorbij ziet gaan.

6. Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Er komen steeds meer lokale, regelmatige comedyshows bij. Shows die niet zijn verbonden aan een specifiek collectief of impressariaat. Dat is tof.
Maar, er is ook een wildgroei aan open mics. Die worden verkocht onder het valse voorwendsel dat de kwaliteit gelijk is aan die van een proshow maar dan veel goedkoper. Dat maakt dat publiek en eigenaren van kroegen of zalen een heel verkeerd beeld krijgen van wat comedy in Nederland is.

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb