Interview met Thijs van de Meeberg

Thijs van de MeebergInterview met Thijs van de Meeberg, winnaar jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2015

Thijs van de Meeberg (8 maart 1988) kan zonder moeite het nieuwste cabarettalent van Nederland worden genoemd. De 26 jarige cabaretier, woonachtig in Eindhoven en afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, sleepte in de afgelopen editie van het prestigieuze Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht. Reden genoeg voor ComedyWeb om een diepgaand en persoonlijk interview aan te gaan met dit mega cabarettalent!

Een greep uit het juryrapport:
“De jury is onder de indruk van Thijs, om diverse redenen. Hij is een rascabaretier: hij heeft met zijn dozenmuur een fraai podiumbeeld te pakken, maakt soepel van het hele podium gebruik en zet mooi zijn slungelige lichaam in . Thijs heeft een ijzersterk ‘verhaal’ in zijn voorstelling, en wie het programma vaker ziet, ontdekt steeds beter hoe ingenieus alle scènes als steentjes voor één bouwwerk fungeren. Thijs is zo bijzonder dat hij zo authentiek is, en zich tegelijkertijd tot die grote voorbeelden kan verhouden.”

Over Thijs van de Meeberg
“Een lieve jongen die ook maar gewoon wat probeert”, zo omschrijft Van de Meeberg zichzelf. En dit doet hij volgens ons geweldig. Toen van de Meeberg als kind Youp van ’t Hek op het podium zijn fantasie zag delen met een publiek, en daar tevens waardering voor kreeg in de vorm van een volle zaal die krom lag van het lachen, werd hij als jongetje enorm geraakt en geïnspireerd.  Tevens heeft Van de Meeberg grote bewondering voor Freek de Jonge. “Zijn noodzaak en drive om te spelen zijn gigantisch en zijn voorstelling zitten wonderlijk in elkaar. Het is emotioneel en weergeeft een strijd die tevens zeer verstandelijk is. In mijn ogen het totaalpakket zeg maar.”  Van de Meeberg vervolgt zijn opsomming met zijn persoonlijke helden op het gebied van cabaret: “Micha Wertheim die zo mooi theater kan maken, Marc-Marie Huijbregts, omdat hij meesterlijk kan vertellen en het echt laat ontstaan met het publiek en Henry van Loon omdat hij zo uniek en niet te duiden is.”

Van de Meeberg neemt cabaret als kunstvorm uiterst serieus en omschrijft zichzelf als een verhalenverteller. Volgens van de Meeberg is hij hierom iemand die beter te plaatsen is bij het genre cabaret en minder bij stand-up comedy. “Op het podium strijd ik voor oprechtheid en eerlijkheid, het spannende is altijd of je opgeeft of blijft strijden. Het antwoord daarop ligt bij het publiek. Ik wil het publiek activeren en aanzetten tot zelfreflectie, ik vind dat dit een functie is van theater en kunst in het algemeen.”

Het Festivalverloop
Toen Van de Meeberg in juni 2014 besloot mee te doen aan de, in 2015 volgende, 37e editie van het Leids Cabaret Festival ging zijn uitgebreide voorbereiding voor het festival in gang. Anderhalf  jaar was hij vaste speler bij “De Cabaretpoel” (een reizend initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren). Hier heeft Van de Meeberg veel kunnen optreden en onder regie van Pieter Bouman zijn voorstelling voor het festival ontwikkeld. Zijn keuze voor het Leids Cabaret Festival was snel gemaakt. “In principe doe je één keer in je leven mee aan een festival, dan zou ik zeggen kies dan het festival waar je hart sneller van gaat kloppen. Het Leids is hét cabaretfestival van Nederland, in mijn ogen. De finalistentour is geweldig en het heeft vele gevestigde cabaretiers voortgebracht.”

De finaleavond
“Als je klaar bent met spelen kan je niks meer doen.. Ja hopen, heel vaak plassen en rondjes lopen.” Van de Meeberg omschrijft de finale van het Leids Cabaret Festival als rete spannend. Volgens hem heeft iedereen die in de finale staat in principe de kans om te winnen. Het is volgens hem ook gewoon een beetje geluk hebben om zo’n prestigieus festival te winnen: “Het publiek moet jouw voorstelling wel net liggen in die finale. Een avond openen is anders dan als tweede spelen en meer van dat soort elementen. Het als een WK voetbal, schiet je er tegen Spanje in de voorronde vijf heerlijke ballen in, heb je echt geen garantie dat je in de ½ finale tegen Argentinië überhaupt één maakt, dat is dan net het geluk. Dat je op het juiste moment gaat lopen en kopt is niet te trainen.”

Toekomst
Gezien de voorgaande winnaars van het Leids Cabaret Festival die nu meedraaien als grote namen binnen het Nederlandse cabaretlandschap zijn wij van ComedyWeb enorm benieuwd naar de toekomstplannen van Van de Meebergs. Zelf geeft hij aan binnenkort aan de slag te gaan voor een avondvullende voorstelling waarmee hij volgend theaterseizoen met een eigen tournee door het land wil gaan. “Hier heb ik heel veel zin in, nieuwe verhalen schrijven en er net zolang aan werken met Pieter Bouwman tot het een volledige voorstelling is.” Thijs van de Meeberg is komend seizoen in verschillende theaters in het hele land te zien in de finalistentour van het Leids Cabaret Festival. Na het zien van de finale en het afnemen van dit interview kunnen wij bijna niet wachten op het moment dat zijn eerste avondvullende theaterprogramma in première gaat.  Wij van ComedyWeb durven met zekerheid te zeggen dat Thijs van de Meeberg een naam is waar iedereen in de toekomst nog veel van gaat horen!

Voor meer informatie over waar Thijs de komende tijd allemaal te zien is gaat u naar www.thijsvandemeeberg.nl/speellijst.