Interview met comedian Ruud Smulders

Ruud SmuldersComedyWeb interviewt Ruud Smulders

Ruud Smulders (28) is acteur, cabaretier en columnist en staat met zijn cabaretgroep en solo tussen de 150-180 keer per jaar op het podium. Sinds 2013 maakt hij als stand-up comedian deel uit van comedianscollectief ‘Comedyhuis‘. Naast stand-up comedy speelt hij veel met de cabaretgroep ‘de Blonde Jongens en Tim’. Daarnaast is hij wekelijks te horen bij 538 met zijn actualiteitencolumn ‘De Minuut van Ruud‘, schrijft hij columns voor uiteenlopende magazines en opiniebladen en is hij vast teamlid in het BNN programma Alpacas. In 2010 was Smulders halve finalist van Camaretten en in 2013 bereikte hij de finale van de Comedy Slam.

 

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene. Hieronder het resultaat van het interview met Ruud Smulders.

1. Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
Geen een comedian (verder ontwikkelde) zal hier een concreet antwoord opgeven. Het gaat altijd in fases. Feitelijk
stond ik op mn 11de voor t eerst voor een publiek grappen te maken, maar deed het ook al op mn 8ste in woonkamer. Op mijn 21ste standupte ik voor t eerst in Toomler. Voor mn gevoel ben ik pas 3 jaar fatsoenlijk bezig. En over 3 jaar denk ik waarschijnlijk dat ik pas een jaartje mn draai heb gevonden. Dus antwoord op de vraag, ik trad gister voor het eerst op 😉

2. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende voor jou de omslag van amateur naar professioneel?
Ik heb geen plan B in mijn leven. Ik moest wel. Hoe verder ik kom, hoe langer de weg lijkt. Vorig jaar zat ik op een bitterzoete splitsing. Als je comedian (of muzikant, theatermaker, schrijver for that matter) wilt worden moet je er al je tijd aan besteden. Hoe meer tijd je eraan besteedt, hoe beter je wordt en hoe meer werk je erin krijgt. Richting maart liepen mijn klussen af en mijn reserves raakte op. Ik moest dus meer aan het werk bij mn bijbaan wat zou resulteren in nog minder tijd voor comedy, wat zou resulteren in nog minder klussen en uiteindelijk in nog meer moeten werken bij m’n bijbaan. Etc. een neerwaard spiraal waar veel mensen in de creatieve sector tegenaan lopen en uiteindelijk kiezen voor een ‘steady job’’. Op de dag dat ik met mn bazin om te tafel wilde gaan zitten voor een nieuw ‘uitdagend’ plan reageerde ik op een advertentie waarin ze een komische acteur zochten. Het programma ‘Hufterproef’ huurde me voor een halve dag in en was zo tevreden dat ik een van de vaste gezichten werd. Puur toevallig werd ik in de schouwburg gescout door BNN en maakte ik niet veel later deel uit van de cast van de Lama’s reboot; ALPACAS.

Ik was 1 middag verwijderd geweest van het nadenken over een plan B. Door de 2 tv-programma’s was er ineens de financiele vrijheid om er vol voor te gaan en voor de buitenwereld een bestaansrecht. “Hij doet ook tv, dus hij is goed”. Men boekt me nu aanzienlijk meer en ik kan er van leven.

3. Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Het verzinnen voordat ik het podium op ga en het aflopen en complimenten ontvangen. 10% van de optreden zijn de hell op aarde, 10% zijn fenominaal. 80% is werk. Dusja. Als ik het alleen voor de 10% zou doen, zou ik het niet meer doen. Soms is t leuke aan een avond in Zeeland, de weg er naartoe. Als ik met 3 comedians in de auto zit. En dan doe ik t met net zoveel liefde.

4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Eigenheid. Ongeacht de kwaliteit of originaliteit van z’n of haar inhoud. Iemand moet mij fascineren op een persoonlijk vlak. Wie is deze charismatisch vent/rare snuiter/anti-held/gefaalde dromer. Herman Finkers (een heiligheid en ook ik ben groot fan) heeft helemaal geen super goede grappen. Soms best wel plat en seksistisch. Maar omdat hij het zegt, met al z’n persoonlijkheid, doet me smullen van iedere minuut.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café setting of theaterzaal?
Theaterzalen zijn fantastisch. Dat is echt waar ik thuishoor. Een veelste grote vloer voor een enkeling, blik in de diepte en doen wat ik het liefste doe. De praktijk is echter, dat van de 10 klussen, ik er 1 in een theater sta. (optreden mijn mijn groep ‘de blonde jongens en Tim’ daargelaten. Dat is namelijk alleen maar theater) Cafe’s hebben hun charme. Of zoals Jan-Jaap zei: stand-up comedy is het rock’nroll van nu. (het kan zijn dat ik m fout citeer, maar die vent is ook zo moeilijk te verstaan) Rauwer en ‘echter’ dan de kroegjes wordt het niet. Het publiek ziet iedere zweetdruppel. Daar kom je niet weg met routine. Je moet in het welbekende en afgezaagde ‘hier en nu’ zijn. er is geen betere leerschool voor de ambacht dan t kroegencirquit. Blijft jou humor overeind? Kan jij de concentratie afdwingen? Is de noodzaak van wat je verteld zo hoog dat je zelf voor dronken, feestende mensen, die altijd leuker zijn dan jij, gaat staan? Het risico van kroegen is echter dat maar weinig settingen echt werken. Badaboom heeft een prachtige locatie in Aalsmeer. Standup zoals het ooit bedoeld is. En Comedyhuis heeft met Tivoli het Nederlandse standup cirquit tot een concert verheven. Maar veelal zijn het kroegjes die graag voor een duppie op de voorste rij zitten. Soms kom je ergens en is er niet een een micrfoon!!! (geen grap)

Wees kritisch. Want t publiek dat er zit is vaak net zo geschikt als de locatie.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Er zijn weinig voordelen. Je moet gek zijn. in het echte standup cirquit, theatertak daargelaten, valt niks te halen. Daar is geen geld, geen faam, geen violen. Daar zijn boze mannen opzoek naar een klankbord. De mindere kanten zijn dan ook die vastgeroeste figuren. Ze willen eigelijk gewoon serieus genomen worden, maar dat is nogal paradoxaal als je jezelf als comedian neerzet. In Nederland leeft het aanzienlijk minder dan in bijvoorbeeld Belgie of de VS. Er waren ooit hoogtijdagen. Dat was voor mij tijd. En momenteel zie je een behoorlijke golf met nieuwe, potentiele standup spots. Mede door mensen zoals Bob Mclaren, Eva Sara Vromans en het eerder genoemde Comedyhuis en Badaboom. Zij snappen hoe ze deze discipline moeten verkopen. Publiek weet waarvoor ze komen en comedians belanden in een warm bad. Dus de voordelen van een carriere in standup zijn volop in ontwikkeling.

7.Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Nouja. het bovenstaande dekt perongeluk de lading al. Er is vanalles in opmars. Ook een hoop kutzooi, maar die houden het meestal maar 2 seizoenen vol. Succesvollere initiatieven die wel een mooi vooruitzicht bieden op een vaste plek voor standup in de Nederlandse cultuur. De 2 internationale comedy festivals die ons land sinds een paar
jaar rijk is. Utrecht gaat alweer zn 4de jaargang in en de animo is enorm. Voor zowel publiek als comedians. Dat zijn goede dingen. In een tijd wat alles snel moet is het theater een uitstervend medium. Standup is een ijzersterke live-vorm waar sneller afgeleide mensen toch nog aan het denken worden gezet of aan het lachen worden gemaakt.

8. Tot slot, Wat maakt het zo leuk om comedian te zijn in Nederland en wat zijn de mindere kanten van het vak?
De kneuterigheid en de cowboy-verhalen. In Zutterlo of Kuttermerwal met katslamme stamgasten op de vuist. Mensen die zalen verlaten omdat je ze hebt beledigd. Posters met verkeerde namen/tijden/dagen/locaties, meer comedians in de line-up dan publiek in de zaal. Als het je lukt in de standup wereld, dan lukt het je overal wel.

Zoals alle banen in de creatieve sector is het hard en genadeloos. 7 dagen werken. ‘S morgens om 8 uur op om weer mensen en theaters aan te schrijven. ‘S avonds na 1u thuis bij een teleurgestelde vriendin die je had beloofd dat het een vroegertje werd. Fouten komen je duur te staan en publiek zegt dingen als ‘moet je iets mee doen’ of ‘en wat doe je voor n werk?’.
Maar ik zou niet beter weten en niets liever willen. Ik zie de uithoeken van onze gemeenschap en laat daar het overgrote deel van de keren de mensen gelukkig achter.

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb