Interview met comedian Raymon Hofkens

raymon hofkensComedyWeb interviewt Raymon Hofkens

Raymon Hofkens wordt geboren te Oosterhout (NB, Nederland) en groeit op in het kleine dorpje Raamsdonk (NB, Nederland). Op jonge leeftijd weet hij al dat humor centraal in zijn leven staat. Op 26 jarige leeftijd besluit hij mee te doen aan een open podium te Woerden. Daar wordt een nieuwe Stand-up Comedian geboren. Raymon Hofkens speelt inmiddels door heel Nederland en België. Inmiddels heeft Raymon ook al verschillende comedywedstrijden gewonnen.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Raymon Hofkens.

1. Wanneer stond je voor het eerst op een podium?
Mijn eerste optreden was in Kasteel Woerden te Woerden. Het was op 25 mei 2007. Ik was 26 jaar en besloot na erg graag willen maar niet durven het toch te doen. Ik kreeg gelijk 15 minuten speeltijd. En dat is voor een eerste keer erg lang kan ik je zeggen. Roel C Verburg was toen de vaste MC daar en geloofde niet dat het mijn eerste keer was. Na afloop kreeg ik erg veel complimenten en ik wist gelijk dat ik dit vaker wilde doen.

2. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en voor jou de omslag van amateur naar professional?
Vorig jaar kreeg ik te horen op mijn werk dat mijn contract niet verlengd zou worden. Ik moest dus op zoek naar een andere baan. Op dat moment was ik al bijna 8 jaar bezig als comedian. Ik stelde mezelf de vraag “Is dit niet het moment om er echt voor te gaan en risico’s durven nemen?”. Ik wil zeker niet over 5 of 10 jaar het gevoel hebben dat ik er spijt van heb omdat ik het niet had gedaan. Ik ging mijn droom achterna en werd professioneel comedian. Ik schreef me in als zelfstandige en al snel werd ik aangenomen bij diverse boekingskantoren. Tot op de dag van vandaag kan ik leven als comedian.

3. Wat vindt je het leukst aan op het podium staan?
Plezier hebben, ontladen, mensen laten lachen om grappen die jezelf hebt verzonnen. Het is verslavend. Samen met het publiek een geslaagde avond maken.

4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Een goede comedian moet voor mij over een aantal eigenschappen bezitten. Ten eerste natuurlijk goede grappen. Maar ik moet diegene wel geloven. Het moet wel echt en eerlijk zijn. Ook de overtuiging hoe je iets vertelt. De comedian heeft blijkbaar een podium nodig om iets te vertellen wat hij echt kwijt wilt. Achter elke grap moet ik ook de emotie voelen. Dat kan bv woede zijn, blijdschap of verbazing etc. De comedian moet ook de indruk geven dat ie geen “lijstje” aan het afratelen is. Speel als comedian in het “nu”. Als er iets gebeurt in de zaal dan verwacht het publiek daar je daar ook iets mee doet. Elke zaal is anders.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café setting of theaterzaal?
Zowel voor en nadelen. De kleinere kroegen zijn meestal de plekken waar je als comedian bent begonnen. Het zijn ook de beste plekken om het te leren. Mensen betalen weinig tot geen entree. De kans op hecklers is groter, het is intiemer. Het publiek is minder op de hoogte van de “regels”. In de grotere zalen krijgt het publiek meer het “avondje uit gevoel”. Ze betalen meer voor een kaartje en de verwachting is dan ook wel groter. Het is echter wel zo dat de afstand tussen comedian en publiek vaak groter is. Persoonlijk hou ik wel van de intiemere zaaltjes. Stand-Up comedy mag van mij wel dat rauwe randje hebben.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
De voordelen zijn voornamelijk dat je goed betaald krijgt haha. Maar uiteindelijk is de passie voor het vak wel belangrijk. Als je dat niet hebt en je doet het alleen voor de centen dan kan ik je verzekeren dat je hier niet gelukkig van wordt. Die volle lach die je krijgt van het publiek. Als je echt hebt geknald op het podium dan vergeet je sneller die lange rit naar de speellocatie toe. En je komt op plaatsen te spelen waar je toch altijd stiekem van hebt gedroomd. Zo speelde ik vorig jaar in grote theaters als Luxor Rotterdam en Parktheater Eindhoven. En met mensen tijdens bedrijfsoptredens als een Meneer Jan Peter Balkenende en Wibi Soerjadi. Erg leuk was dat om te doen. En betreft comedy zelf sta je ineens in line-up’s met de grotere namen. Zoals Theo Maassen of Guido Weijers.
De nadelen zijn voornamelijk het reizen. Als je zeker weet dat je dit wilt doen dan moet je kilometers maken en investeren. Gelukkig heeft dat voor mij uitbetaald waar ik nu ben.

7. Hoe zie jij de Nederlandse comedy scène vandaag de dag?
Nederland is een klein land maar heeft zoveel comedians. Tegenwoordig is er in elke stad of dorp een locatie waar ze comedy organiseren. Het zou erg onbeschoft van mij zijn om te zeggen dat de markt verwaarloosd wordt door vooral de beginnende comedians en slechte organisaties. Ik heb zelf ook de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen als comedian. Maar ik moet wel toegeven dat in de tijd dat ik begon er veel minder comedy in Nederland was. Stand-Up comedy is enorm populair en dat is erg zichtbaar. Niet erg. Maar geef wel aan wat voor soort comedynight je presenteert. Een Pro-show is niet hetzelfde als een Open Podium. Het publiek moet niet de indruk krijgen dat er 1 bepaald niveau comedy is.

8. Wat maakt het leuk om comedian te zijn en wat zijn de mindere kanten?
Comedy is voor mij een uitlaatklep. Ieder mens heeft zijn of haar podium nodig om te ontladen, af te reageren. Comedy is voor mij zo’n podium. Ik voel me prettig zodra ik die microfoon uit het statief mag trekken en het publiek mag entertainen. Comedian zijn is een levensstijl. Op het podium voer ik het uit, maar daarnaast blijf ik altijd nadenken en kijk ik om me heen of ik iets zie waar ik dan weer materiaal van kan maken.
De nadelen zijn voornamelijk het reizen. Vooral als het een minder optreden was dan kan het wel eens knagen. Speel elk optreden alsof het je laatste is. Als je dat doet dan heb je alles gegeven en kun je jezelf recht in de spiegel aankijken. Regel nummer 1 in comedy is toch dat je het publiek nooit de schuld mag geven. Ging het niet goed, dan ligt dat aan jou. Klaar…

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb