Interview met cabaretier/comedian Pieter Jouke

Pieter JoukeComedyweb interviewt Pieter Jouke

Pieter Jouke (42) is een Nederlanse cabaretier/comedian en televisiemaker die het leuk vindt om mensen op het juiste been te zetten, dat verwachten ze nooit, aldus Pieter. In 2000 begon Pieter aan een glansrijke comedycarrière. Zo speelde hij in vele café’s, clubs en theaters, op Lowlands, in Edinburgh, Londen, Nieuw Zeeland en Costa Rica. Hij schrijft teksten voor verschillende cabaretiers en voor vele radio- en televisieprogramma’s. Daarnaast is hij een van de drie breinen achter Burorenkema.nl. Hij maakte sketches voor o.a. Comedy Central. Momenteel is hij weer terug op TV met de BNN-VARA one-liners serie Padoem Patsss.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Pieter Jouke.

1. Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
Ik geloof dat ik voor het eerst op het podium stond in februari 2000. Dat was op een open podium in Toomler. Ik had nog geen idee wat ik aan het doen was. En ik had naast dingen die ik zelf had bedacht ook wat dingen die ik om mij heen gehoord had. Iets wat ik nu als doodzonde zou zien, maar wat je een wannabe-ginnende comedian nog niet aan kan rekenen.

2. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende de omslag van amateur naar professioneel?
Ik voelde hoe fijn het was om mensen aan het lachen te maken. Dat voelde als thuis komen. Alsof dit was waar ik tot mijn 26ste naar had gezocht.

3. Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Momenteel vind ik het heel fijn om lang over dingen na te denken waardoor zaken voor mij duidelijker worden. Dat dan zo mooi mogelijk formuleren en daar omheen dan de absurditeit zoeken.

4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Iemand die kan verrassen op een grappige manier. Dat heb ik bijvoorbeeld bij Daniël Arends en Henry van Loon. Zij kunnen in vorm en inhoud dingen bedenken die ik op dat moment niet had verwacht.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een kleine café setting of theater?
In kleinere plaatsen, zoals cafés en clubs voel ik iets meer de drang om grappig te zijn en dat kan ten koste gaan van diepgang. Al leer ik steeds beter dat een grap nog leuker wordt wanneer eronder een heel duidelijk maar niet storend fundament ligt. In Theaters krijg je meer tijd om je eigen wereld te creëren en een verhaal verder uit te diepen. Dat vind ik ook erg leuk.
Maar eigenlijk hoeft er niet veel verschil te zijn tussen standup-achtig cabaret en standup. Het is onjuist om te denken dat je in 90 minuten minder bewust om moet gaan met je woorden. Ook daar mag geen woord overbodig zijn. Alles moet in dienst staan van het grotere of kleinere geheel.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Voor mij is het grote voordeel dat het mijn werk is geworden om bewust na te denken over zaken die we onbewust doen of laten gebeuren. Dat is meteen ook het nadeel. Want als ik bepaald gedrag bij mijzelf opeens bewust ga zien en ik keur dat af in een voorstelling. Dan kan ik daarna niet meer in mijn privéleven dat gedrag gewoon weer vertonen. Dat is wel eens lastig.
Oh, en er is maar een kleine groep professionals die er zijn brood mee kan verdienen. En je moet werken als andere mensen vrij zijn. En als je zoals ik, schoolgaande kinderen en een werkende vrouw hebt kom je altijd in een warm huis thuis. Alleen is dat dan wel de warmte van mensen die inmiddels naar bed zijn. Of al naar hun werk of hun school zijn. Daar moet je wel bewuster je agenda voor plannen.
Nog een voordeel van een carriere als comedian is dat als je maar lang genoeg doorgaat dat je, terugkijkend kan zien hoe je veranderd bent ten opzichte van de komiek die je dacht te zijn. Als comedian ontwikkel je je eigen stijl en dat kan best 10, 15 of 20 jaar duren. Geniet daarvan.

7. Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Er is een enorme groep die op dit moment aan het ontdekken is of ze comedian kunnen en willen zijn. Dat is goed. Laat ze maar proberen en vooral niet opgeven. Wie het hardste werkt maakt het interessantste materiaal. Iemand aan het lachen maken is niet zo moeilijk. Iemand aan het denken zetten tijdens het lachen is veel moeilijker.
Er zijn momenteel redelijk veel semi-professionele comedians. Een aantal daarvan steekt boven de rest uit qua niveau en dat zijn niet altijd de meest succesvolle comedians.

8. Tot slot, Wat maakt het zo leuk om comedian te zijn in Nederland en wat zijn de mindere kanten van het vak?
Als comedian in Nederland heb je het geluk dat er veel speelplekken zijn. Er zijn veel kleine initiatieven waar je een paar minuten in een open podium-achtige setting kan spelen. Daarnaast zijn er de geijkte open podia waar je je aan andere comedians kan laten zien. Voor mij is het fijn dat Nederland niet zo groot is. Ik kan hooguit 250 km van mijn huis optreden. Dat zijn afstanden die ik ook op mijn gemakje snachts weer naar huis rij.
Ook is het publiek in Nederland over het algemeen wat minder agressief dan in Engeland. Al zijn ze ook weer minder gunnnend dan bijvoorbeeld Amerika. In Australië en Nieuw Zeeland is het publiek helemaal vriendelijk. Maar goed, daar rij je ‘s nachts niet even naar huis.

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c) ComedyWeb