Interview met comedian Martijn Oosterhuis

Martijn OosterhuisComedyWeb interviewt Martijn Oosterhuis

Martijn Oosterhuis is vanaf 1994 actief als cabaretier en stand-up comedian en heeft inmmidels honderden optredens op zijn naam staan. Dit maakt hem dan ook een oude rot in het vak. Tijdens een bezoek aan de Engelenbak, een fameus open podium in Amsterdam, besloot Oosterhuis zelf het publiek te vermaken. De volgende dag belde zijn eerste opdrachtgever. Hij won de Persoonlijkheidsprijs op de Cameretten 1997 en was tevens de eerste Nederlandse deelnemer aan ‘So you think you’re funny’ (vierde prijs) in Edinburgh tijdens het grootste internationale stand-up comedy festival van Europa. Martijn Oosterhuis valt op door zijn materiaal dat direct uit het leven gegrepen is.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Martijn Oosterhuis.

1. Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
Ik stond voor het eerst op het podium 1994

2. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende voor jou de omslag van amateur naar professioneel?
Op mijn eerste optreden zat een vriend van Frans Ruhl in de zaal die hem tipte mijn tweede optreden was betaald en tot op de dag van vandaag ben ik professioneel comedian.

3. Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Het allerleukste is om te zien wat jou ideeën met de zaal doen.

4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Ik denk dat een goede comedian leuk is en niet leuk doet.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café en een theater?
Er is niet zo veel verschil tussen een kleine en een grote zaal.  Je speelt alleen groter en je moet wachten tot de lach voorbij is. En als er veel publiek zit en een grap werkt niet dan is het ook pijnlijk.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
De voordelen van stand-up als werk is dat het dankbaar is wanneer het goed gaat. Je ziet meteen resultaat. Dat is meteen ook het nadeel. Als het niet werkt merk je het ook meteen. Nadelen zijn de eenzaamheid, constante druk en altijd in de avond werken.

7. Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Nederlandse comedy blijft groeien. Er is alleen 10x meer aanbod en de mensen die naar comedy gaan groeien niet altijd evenredig mee, dus de zalen zijn leger. De grote namen zijn gigantisch groot waardoor het midden er uit is.

8. Tot slot, Wat maakt het zo leuk om comedian te zijn in Nederland en wat zijn de mindere kanten van het vak?
Het leukste is het om je ideeën spiegelen. De mindere kanten de eenzaamheid en het op korte momenten pieken. Alles gebeurt in je hoofd. Wie te vaak lang in zijn hoofd zit loopt risico om te blijven malen.

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb