Interview met Esther van der Voort

Esther van der VoortComedyWeb interviewt Esther van der Voort

Esther van der Voort (41) is een Nederlandse comedian en treedt zo’n 100 keer per jaar op in heel Nederland. Esther is een gescheiden moeder van 4 kinderen en heeft pas laat haar passie voor comedy ontdekt. Maar naar haar zeggen is dat misschien maar goed ook want haar huidige leven biedt nu wel voldoende inspiratie voor comedy. Ze is natuurlijk super druk met haar kinderen, naar school, spelen met vriendjes, eten, huiswerk , sport en weer op tijd naar bed. Daarnaast wil ze ook wat tijd voor haarzelf en zoekt ze zoals iedereen naar de ware liefde.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Esther van der Voort.

1. Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
17 mei 2014

2. Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende voor jou de omslag van amateur naar professioneel?
Ik wist helemaal niet dat ik dit zo leuk vond tot ik na mijn scheiding mijzelf had gedwongen om vaker iets engs te doen. Klinkt een beetje midlife crisis maar gewoon even lekker uit je comfortzone. De sauna was het eerste dat ik deed en mijn volgende angst was spreken in het openbaar. Ik strief duizend doden de eerste keer dat ik op moest. Drie dagen niet geslapen en gegeten. Ik vond het heerlijk en heb mijzelf onmiddellijk opgegeven voor iedere open mic die langs kwam. In oktober was het Internationaal Comedy Festival Rotterdam. Het leek mij supertof om daar te spelen. De enige mogelijkheid was de talentenjacht. Ik kwam door de voorronde en mocht spelen. Ik had mij goed voorbereid want wilde zo vaak mogelijk spelen, dus de kwart finale, halve finale en de finale. En dat lukte. Uiteindelijk won ik gewoon. Ik speelde daar mijn 20e optreden. Steeds meer mensen zeiden tegen mij dat ik leuk was, en niet alleen vrienden die uit beleefdheid liegen. Toen kwam ik mensen tegen in de comedyscene waar ik tegen op keek en die zeiden dingen als, je bent grappiger dan je denkt, jij hebt talent. Ik weet nog dat ik voor het eerst betaald kreeg voor een optreden Wow dat was een lekker gevoel. Comedy geeft mij zo’n goed gevoel dat ik toen besloot dat ik het gewoon moest proberen.

3. Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Ja dat is een leuke vraag want van te voren ben ik nerveus en dat is niet leuk. En na afloop zit ik vol zelfkritiek want ik ben een vrouw. Het gaat toch om die momenten dat mensen jouw grap snappen. Dat ze er niets aan kunnen doen maar dat ze moeten lachten zelfs als ze het eigenlijk misschien niet willen. Dat je mensen een fijn gevoel kan meegeven en even aan iets anders hebt kunnen laten denken dat is waardevol en dus heel mooi als jij dat kan doen.

4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Laten we eerlijk zijn bij comedy gaat het om de lach. Dus een goede comedian laat mensen lachen. Een betere comedian kan het grootste deel van het publiek of misschien wel iedereen steeds laten lachen. Maar een echt goede comedian is iemand waarvan je na een paar dagen nog denkt. O ja dat was een leuke avond die comedian had een interessant verhaal en ik heb nog gelachen ook.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café of theaterzaal?
Echt grote zalen heb ik nog niet gedaan. Maar je merkt wel degelijk het verschil in zalen. Een café speelt anders dan een theater. Alleen al omdat je iedereen ziet en mensen dus direct contact met je hebben. Wat vooral verschil uit maakt is of mensen hebben betaalt om te lachten of dat jij toevallig heel irritant door hun biertje heen staat te lullen. In mijn geval zeker want ze hebben thuis ook een vrouw die maar door jekkert daarvoor zijn ze nou juist in de kroeg. Ik vind verder iedere setting wel zijn charme hebben. Een intiem optreden tijdens een dinershow voor een kleine groep vraag een heel andere benadering dan een zaal die in het donker rustig onderuit zit te wachten op wat komen gaat. Het maakt ook heel veel uit in welk deel van het land je speelt. Wist je dat Nederlanders ook heel goed binnensmonds kunnen lachen? Als je zaallicht hebt is dat nog niet zo erg. Dan zie je de mondhoeken wat opkrullen op de juiste momenten. Maar als het donker is…oehhhh. En dan achteraf horen dat het hartstikke leuk was. Het maakt mij niet zo heel veel uit wat de setting is als mensen maar komen om te lachen dat is cruciaal voor mij.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Voor mij is het nog een carrière naast mijn reguliere baan. Vier kinderen en een hypotheek zijn vrij fors om te onderhouden. Ik denk dat het moeilijk is om nu te beginnen aan een carrière als comedian en daar volledig van te kunnen leven. De vijver van comedians is groot en je moet dus op een of andere manier opvallen.

7. Tot slot, Wat maakt het zo leuk om comedian te zijn in Nederland en wat zijn de mindere kanten van het vak?
Het is soms wel lastig dat mensen denken dat alles wat je zegt waar is of ook echt jouw mening. Kom op mensen, denk ik dan. Je directe omgeving gaat daar meestal wel oke mee om omdat ze het snappen en de humor er ook van in zien. Maar het kringetje net daarbuiten heeft daar soms meer moeite mee. Ik heb ruzie gekregen met mensen omdat ik een stuk doen over het verdelen van de spullen na een scheiding. Uiteindelijk geef ik mijn twee lelijke kinderen mee aan mijn ex. Iedereen die mij goed genoeg kent weet dat ik echt vier plaatjes van kinderen heb (ik weet ook niet hoe dat kan maar het is zo) en dat ik zielsveel van ze houd. Mijn kinderen vinden de grap zelf ook hilarisch. En daarbij zijn ze allemaal zo overtuigd van zichzelf dat ze zichzelf niet als het lelijke kind zien. Maar de mensen die net iets verder weg staan…. Noemen mij een slechte moeder omdat ik dat soort dingen zeg. Ik praat met mijn kinderen over comedy, zij weten hoe belangrijk dit voor mij is. En zij snappen ook dat comedy pas leuk is als het niet waar is, pijn doet of juist heel waar is. Nou ja een paar facebookvriendjes minder maar al die onbekende die vrienden met je willen worden compenseren dat wel weer..

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb