Interview met Eric Goossens

eric goossensComedyWeb interviewt aanstormend talent Eric Goossens

Eric Goossens (23) is een Nederlandse stand-up comedian van de nieuwe generatie. Eric is een comedian die absurd, snel en hard is. Vaak alles positief bekijkt maar soms ook de donkere kanten niet ontwijkt. Nog maar net afgestudeerd aan de artiestenopleiding te Tilburg in 2015 (met als specialiteit theater), maar nu al met meer dan 100 optredens per jaar een comedian die we in de gaten moeten gaan houden. Wat Eric op school heeft geleerd laat hij graag zien in zijn verhalen met natuurlijk de nodige dosis humor en zelfspot.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene. Hieronder het resultaat van het interview met aanstormend talent Eric Goossens.

1. Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
Het was tijdens een project voor mijn studie. Ik moest samen met jongeren van de straat, en mensen van de toneelschool een komische theatervoorstelling maken over een maatschappelijk probleem. Het project heette COMIDI. Daar mocht ik samenwerken met Tim de Vries en Ruud Smulders. Ik moest daar een stand-up doen en dat vond ik zo tof dat ik er mee door ben gegaan.

2. Wat maakt dat je verder wilt als comedian en uiteindelijk de omslag naar professioneel wilt maken?
Uiteraard de lach die je krijgt maar voornamelijk vind ik het schrijf- en testproces, tot dat iets voor jou gevoel daadwerkelijk af is, ook heel tof om te doen. Voor mijn gevoel ben ik nog bezig met deze omslag te maken, het is nu nog meer een uit de hand gelopen hobby maar mijn ambities zijn om daadwerkelijk er ook mijn werk van te maken.

3. Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Alle energie eruit gooien, en mensen laten lachen om mijn gedachtes en belevenissen. Het liefst wil ik na een optreden helemaal naar de klote zijn en dat ik echt alles heb gegeven. Want dat vind ik dat je dat ieder optreden moet doen. Geef die extra energie en je krijgt er ook veel voor terug. Laat ze voelen wat jij voelt, laat ze eventjes in jouw hoofd kijken en laat het publiek dan ontladen. Als het klopt krijg je er dan een lach op en als je die eenmaal een paar keer hebt gekregen is het zo verslavend dat je niks anders meer wilt.

 4. Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Ik wil horen wat je te zeggen hebt, maar wil het ook zeker wel voelen. Ik wil meegenomen worden in je verhaal en lachen om jou. Niet om de bakker die zijn brood in de lengte snijdt in plaats van in de breedte. Of algemene onderwerpen. Ik wil weten wat jij grappig vindt en niet waarvan jij denkt dat het publiek om moet lachen, wat in principe ook niet verkeerd is, maar dat pakt mij persoonlijk gewoon niet zo. Er moet ook iets gebeuren vind ik. Je kan wel alleen maar grappen vertellen maar dat pakt mij nooit persoonlijk. Ik wil dat iemand met heel zijn “hebben en houwen” zijn verhaal verteld. Dat vind ik interresant om te zien en dat maakt je voor mij een goeie comedian. Maar dat is natuurlijk mijn mening.

5. Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een typische café setting of theaterzaal?
In een theater heb ik meestal het gevoel dat mensen er echt voor komen, in kroegen is het regelmatig het geval dat je mensen hebt die er totaal niet op zitten te wachten. Mijn voorkeur ligt bij het theater. Puur omdat mijn hart daar ligt. Niet alleen door mijn studie, die liefde had ik al van kleins af aan. Kroegen zijn ook wel tof, omdat het een uitdaging is om het rumoerige publiek stil te krijgen. Vaak heb je ook meer hecklers en dan werk je gewoon weer meer aan je improvisatie skills. Dus het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen maar doe mij toch maar het theater.

6. Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Een voordeel is voor mij persoonlijk ook meteen een klein nadeel, je probeert de hele dag de grap ergens in te zoeken en bent er altijd mee bezig. Waardoor je misschien dingen niet serieus gaat nemen en dan ook niet meer serieus genomen wordt. Dat mensen altijd maar willen dat je grappig bent, dat vind ik minder, maar ja so be it. Het was mijn keuze om dit te gaan doen dus moet ik het ook maar doen met de gevolgen ervan. Ook zijn wedstrijden natuurlijk een boost of een aanslag op je ego. Dat kan zowel een voor als nadeel zijn, maar je moet je denk ik niet laten kennen door dat soort dingen. Mijn advies is gewoon altijd door blijven gaan en jezelf blijven ontwikkelen dan wordt vanzelf alles een groot voordeel.

7. Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Druk.. Maar wel een lekkere mengelmoes van verschillende stijlen en meestal wel een toffe sfeer onderling. Niet altijd natuurlijk er zijn altijd uitzonderingen maar dat is ook in het dagelijks leven ook zo.

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c) ComedyWeb