Interview met Arie Koomen

arie koomenComedyWeb interviewt comedian Arie Koomen

Arie Engel Koomen (47) noemt zichzelf hobby comedian maar wel eentje op Europa League niveau. Koomen speelde in het duo Arie & Silvester met Silvester Zwaneveld, waarbij zij zich vooral richtten op improvisatie. Tevens speelde hij vanaf juni 2004 in het programma De Lama’s. In oktober 2006 maakte hij na het winnen van de Televizier-Ring bekend hiermee op korte termijn te stoppen. Vanaf 2007 was hij te zien in Doe Maar Normaal, de Nederlandse versie van de Engelse popquiz Never Mind the Buzzcocks. Momenteel treedt hij zo’n 130 keer per jaar op door het hele land.

ComedyWeb interviewde verschillende professionele stand-up comedians om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse comedy scene.Hieronder het resultaat van het interview met Arie Koomen.

1-  Wanneer stond je voor het eerst op het podium?
Dat zal rond 1994 zijn geweest of eerder nog. Ik stond meteen in het voorprogramma van Lewis Black die een paar shows deed in Nederland.

2-  Wat maakte dat je verder wilde als comedian en betekende voor jou de omslag van amateur naar professioneel?
Professioneel comedian ben je zodra als je ervoor betaalt krijgt…denk ik. Comedian zijn is waarschijnlijk het leukste beroep dat er is. Het loon is meteen daar en dan heb ik het niet over geld, maar over de lach. Als jij een goede grap hebt gemaakt en er word gelachen is dat loon naar werken en zo’n lekker gevoel. Applaus en de lach is de enige drijfveer voor een comedian.

3- Wat vind je het aller leukste aan op het podium staan?
Kijken of je theorie in de praktijk werkt. en vaak onstaat er nieuw materiaal on stage. Ik ben een schrijver die heeft leren optreden. Nu vind ik spelen geen probleem omdat ik doe wat ik doe. Ik ben mezelf op toneel.

4- Wat maakt voor jou iemand een goede comedian?
Je eigen stijl hebben en iemand zijn op toneel. Materiaal is ook belangrijk. Comedian zijn is ook schrijven, als je alleen kunt spelen ben je een komisch acteur maar geen comedian

5- Kun je het verschil omschrijven van een optreden in een café of theaterzaal?
Bij grote zalen is je timing anders….en meestal wordt het materiaal ook meer mainstream (vaak gaan kinderen ook mee naar de grotere shows, de meeste comedians gaan dan toch schuiven qua materiaal) Kleinere zalen zijn directer qua lach. Grote zalen zijn uiteraard wel leuker qua verdienschaal.

6- Wat zijn de voordelen van een carrière als stand-up comedian en wat de mindere kanten?
Je collega’s zijn een voor en een nadeel. Het enige echte nadeel is het reizen. Ik heb nu alles wel gezien…..Het optreden daarentegen zal ik nooit kwijt willen. Het is mijn heroïne.

7- Hoe zie jij de Nederlandse comedy scene vandaag de dag?
Positief: Comedians creëren hun eigen speelplekken en dat is top. Het zou wel fijn zijn als Toomler een gezonde concurrent krijgt.

8- Tot slot, Wat maakt het zo leuk om comedian te zijn in Nederland en wat zijn de mindere kanten van het vak?
Bitches!….Oké comedian zijn is gewoon tof. De meeste collega’s hebben een grote interesse in van alles, en zijn ook van verschillend ras, cultuur en sociale afkomst. De mindere kant is voor mij alleen de tijden. Ik werk overdag en treed ‘s avond op. Slaap is best wel een dingetje….

Voor het volledige artikel van ComedyWeb over stand-up comedy in Nederland klik >> hier <<

(c)ComedyWeb