Herman Finkers

B689DACC9F417F4BC1257570003E5EC6Biografie:

Herman Finkers wordt geboren op 9 december 1954 in Almelo. Deze klap is hij nooit meer te boven gekomen, zo zegt hij zelf. In Almelo volgt hij de lagere school en daarna de HBS. Later behaalt hij het kandidaatsexamen psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doorloopt hij vervolgens de Sociale Academie te Hengelo. Vanaf 1979, wanneer hij bij Cameretten de 2e prijs, de Publieksprijs én ook nog de Persoonlijkheidsprijs wint is Herman fulltime bezig met het maken van eigen theaterprogramma’s. “Kroamschudd’n in Mariaparochie” zijn boeken die hij samen met John Croezen schrijft. Hierna volgt ook het boek “Macbeth” dat ook wordt verfilmd. Daarnaast werkte hij mee aan een televisiefilm van Willem Wilmink.

Over Herman wordt gezegd: Herman Finkers is de enige cabaretier in Nederland die nog nooit is betrapt op een serieuze opmerking in zijn programma’s. Hij heeft helemaal niets te melden en dat doet hij fantastisch. Tot het najaar van 2005 is Herman erg druk met zijn medewerking aan de televisieserie: “Oale Groond en Van Jonge Leu”, beide natuurlijk in het Twents dialect.

Naast de bewaking en zijn medewerking van de productie speelt hij ook zelf een rol in deze serie. Na een podiumstilte van ruim zeven jaar kwam Herman Finkers met zijn nieuwe avondvullende voorstelling: “Na de Pauze”. Hierna verscheen ook de dvd van “Na de Pauze”. Naast de gehele theaterregistratie bevat deze uitgave ook een tweede dvd met extra’s, waaronder een aantal tv-interviews.

Cabaretprogramma’s:

Op Zwart Zangzaad (1979)
De terugkeer van Joop Huizinga (1982)
De Diana Ros Show (1983)
EHBO is mijn lust en mijn leven (1985)
Het Meisje van de Slijterij (1987)
De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op (1990)
Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig (1992)
Geen spatader veranderd (1995) (Ook in het Twents: Gen spatoader aans)
Kalm aan en rap een beetje (1998) (Ook in het Twents: Heanig an en rap wat)
Na de pauze (2007)
Oudejaarsconference (2015) Recensie

Video’s:


https://www.youtube.com/watch?v=Grd-vC1zQkM


https://www.youtube.com/watch?v=sr4UAYuM82c