Groninger Studenten Cabaret Festival

groningerGroninger Studenten Cabaret Festival

Het Groninger Studenten Cabaret Festival of GSCF is een cabaretwedstrijd voor én door studenten. De organisatie wordt elk jaar in handen gegeven van een comité bestaande uit studenten, en van de deelnemende groepen moet het merendeel studeren aan een erkende faculteit.Het festival werd gesticht in 1986 door student Michiel van Mens, met als doel het culturele leven van studenten in Groningen meer elan te geven. Het eerste festival ging door op 2 en 3 oktober 1987 in De Oosterpoort te Groningen. Sindsdien is het festival enkel gegroeid, en worden er in de aanloop van het festival try-outs gespeeld over heel Nederland. De geselecteerde acts krijgen ook professionele begeleiding van acteurs en regisseurs. Na de finale vindt er een finalistentour plaatst, waarbij de finalisten door heel Nederland gaan optreden.

Sinds 1993 vindt het festival plaats in de stadsschouwburg van Groningen. Het festival bestaat uit drie dagen: twee halve finales met elk drie deelnemers, en een finale-avond waarop de drie beste deelnemers spelen. De jurering is in handen van een vakjury bestaande uit mensen uit de cabaretwereld. De prijzen die je kunt winnen zijn; de juryprijs, de persoonlijkheidsprijs en de publieksprijs.

Historie

Het Groninger Studenten Cabaret Festival is nu uitgegroeid tot één van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland naast het Leids Cabaret Festival, Camaretten en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het GSCF is hiervan het enige festival dat nog steeds voor en door studenten wordt georganiseerd. Maar voordat het zover was, is er natuurlijk veel aan vooraf gegaan.

In 1986 besloot de studerende Michiel van Mens iets te doen voor het culturele leven van de Groningse student. Hij liep al een tijdje rond met het idee een cabaretfestival op te zetten. Samen met een aantal andere studenten zorgde Michiel ervoor dat het Groninger Studenten Cabaret Festival geboren werd. Het doel van het festival was, en is nog steeds, het organiseren van een cabaretfestival voor en door studenten. De deelnemers werd een open podium geboden waar zij speelervaring op konden doen. Onder begeleiding van een professionele regisseur werkten de deelnemers aan hun programma.

Het eerste festival

Op 2 en 3 oktober 1987 was het dan eindelijk zover: De 1e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival was een feit! Het publiek in de Oosterpoort was laaiend enthousiast en daarom werd besloten het tot een jaar terugkerend evenement te maken. Een volgend bestuur werd aangesteld en dit bestuur besloot het festival een landelijk karakter te geven om zo het succes uit te breiden. Vanaf dat moment waren alle studenten uit het hele land welkom bij de selecties.

In 1990 werd besloten het festival uit te breiden met try-outs, de geselecteerde deelnemers konden zo hun act oefenen voor publiek en op die manier hun act steeds verder perfectioneren. Inmiddels worden er zes try-outs per jaar georganiseerd. Dit jaar vinden zij plaats in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Antwerpen. In 1990 werd er ook een derde finaledag toegevoegd aan het festival. De drie beste deelnemers streden nu op de derde avond tegen elkaar, waaruit de uiteindelijke winnaar werd gekozen.

Het succes van het festival nam elk jaar weer toe. In 1993 bleek de Oosterpoort te klein geworden en werd de Stadsschouwburg de nieuwe lokatie. Deze schouwburg heeft een geweldige sfeer en het publiek werd door Youp van ‘t Hek als een van de warmste en enthousiaste van Nederland bestempeld: “Spelen voor het Groningse publiek voelt als een warm bad”.

Al sinds enkele jaren kunnen Belgische studenten meedoen aan het festival. Het 17e festival werd zelfs gewonnen door het Belgische trio Neveneffecten.