De Kwis

kwisDe Kwis is een humoristische quiz van de VARA uit 2013 met Niels van der Laan en Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert. De Kwis wordt geschreven door de quizmasters, eindredacteur Hans Riemens en schrijver Edo Schoonbeek.

Elke week moet een andere bekende Nederlander in het tv-programma vragen beantwoorden over de actualiteit. Het programma is ontstaan als onderdeel in een programma van Paul de Leeuw. Nadat hij besloot te stoppen met het maken van een grote zaterdagavondshow, ging De Kwis als zelfstandig programma door. Paul de Leeuw blijft wel betrokken bij het programma. De Kwis wordt semi-live opgenomen in een studio in Almere.

Het programmaonderdeel startte op zaterdag 22 oktober 2011 onder de naam Weekwelweekniet-kwis, later kortweg De Kwis, als onderdeel van PAU!L en later als onderdeel van Langs de Leeuw. De Leeuw was steeds de enige kandidaat in De Kwis. Hij speelde om zogeheten AU!-vragen, nogal ongemakkelijke vragen aan zijn gasten. Als hij een vraag goed had, hoefde hij een vraag niet te stellen. In latere seizoenen deed er iedere aflevering één bekende Nederlander mee die samen met de Leeuw de vragen moest beantwoorden. Voor iedere vraag die ze niet goed hadden, kreeg de kandidaat een handicap voor de opdracht die hij of zij uit moest voeren. Het eerste seizoen van het programma De Kwis startte op 2 november 2013 en duurde tot midden december.
Op 3 maart 2014 won het programma een van De TV-Beelden in de categorie Beste Nieuwe Format.

Onderdelen:

Een aflevering van de Kwis bestaat uit meerdere onderdelen die een gast al dan niet kan ‘halen’. Een niet gehaald onderdeel resulteert vaak in een opdracht of heeft consequenties voor de opdracht die de gast aan het eind van de aflevering moet doen. Sinds najaar 2015 kan de gast bij gehaalde opdrachten ook iets verdienen.

Onderdelen zijn onder andere (geweest):

De week van de gast

Nog voor de quizmasters opkomen, bespreekt Paul de Leeuw de week van de gast aan de hand van foto’s die de gast heeft gemaakt. Het zijn foto’s van maandag tot en met vrijdag, de foto van zaterdag wordt aan het eind van de aflevering samen met de quizmasters gemaakt. Tot najaar 2015 werd hierbij het fictieve bordspel van de Kwis overhandigd.

Pechvogel van de week

In najaar van 2015 wordt ‘De pechvogel van de week’ geïntroduceerd. Elke week krijgt de gast de kans iets te verdienen voor iemand die onlangs verschrikkelijke pech heeft gehad. Deze persoon is ook in de studio aanwezig.

De nieuwscentrifuge
In dit onderdeel worden vier krantenkoppen in stukken geknipt en door elkaar gegooid, waardoor onzinnige of grappige zinnen ontstaan. Het is aan de kandidaat om de zinsdelen in de juiste volgorde te zetten.
De wie-heeft-er-wat-over-wie-gezegd-vraag
De gast krijgt uitspraken te zien en moet door middel van vier antwoordmogelijkheden kiezen wie die uitspraak heeft gemaakt over wie
De muzikale parodie
Iedere week maken de quizmasters, vaak Van der Laan en Woe, een parodie van een bestaand nummer over de actualiteit.
De lopende band
In navolging van de lopende band uit Eén van de acht heeft ook De Kwis een lopende band. De quizmasters schuiven één voor één bepaalde voorwerpen over hun desk die indirect een nieuwsfeit verbeelden. Als de kandidaat het nieuwsfeit goed geraden heeft, krijgt hij een deel van het gezicht van de week. Uiteindelijk moet de kandidaat het gezicht van de week raden.
De spannende toon
De gast moet zo veel mogelijk meerkeuzevragen, die door De Leeuw worden gesteld, beantwoorden. Dit onder begeleiding van een ‘spannend’ stuk pianospel. Er zijn per vraag drie antwoordmogelijkheden. Het onderdeel is gewonnen wanneer de gast meer vragen goed beantwoordt dan de gast van de week ervoor. Dit onderdeel is afgeleid van de finale van Tien voor Taal.

ComedyWeb selecteerde voor u de leukste fragmenten: