Cameretten

Cameretten:140306_Cameretten_2013_2_Erik_Richters2-568x320

Periode – selectieavonden in september en oktober – festival eind november

Opzet – selecties in diverse theaters in Nederland – workshopweekend – voorronde (9 kandidaten) in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam – finale (3 kandidaten) in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam

Prijzen – juryprijs (€ 2500,–) – publieksprijs – persoonlijkheidsprijs

Beschrijving Cameretten is één van de belangrijkste cabaretfestivals. Het festival wordt gehouden in de laatste week van november. Cameretten kan je cabaretcarrière een flinke sprong vooruit geven. Mensen als Alex Klaasen en Martine Sandifort, Guido Weijers, Theo Maassen, Hans Teeuwen, Marc-Marie Huibrechts, Veldhuis & Kemper en Brigitte Kaandorp wonnen er prijzen. Na de aanmelding worden de kandidaten uitgenodigd voor één van de vele selectieavonden. De selectievoorstellingen worden gehouden in diverse kleine theaters en zijn toegankelijk voor publiek. Elke kandidaat mag een half uur spelen. Een selectiecommissie selecteert uit al deze voorstellingen uiteindelijk negen kandidaten die aan het festival mogen deelnemen. Eenmaal door de selectie worden de kandidaten eind oktober in een workshopweekend klaargestoomd voor het grote werk: de voorronde in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. De voorronde is verdeeld over drie avonden met elk drie deelnemers. Daarna is er een gastoptreden. Op de derde avond maakt een vakjury zijn keuze voor de finale bekend. De finale wordt gespeeld met meestal drie kandidaten. Die spelen om een juryprijs, een publieksprijs en een persoonlijkheidsprijs. Aan de juryprijs is de laatste jaren een klein geldbedrag verbonden van € 2500,–. Na afloop van het festival is er voor de finalisten nog een tourneetje door het land gepland.

Geschiedenis:

Cameretten is het oudste cabaretfestival van Nederland, en een van de grootste. Het festival bestaat sinds 1966 en is voorbeeld gebleken voor alle andere grotere cabaretfestivals, met name in toernooi- en prijzenopzet.

Cabaretfestival Cameretten is in 1966 gestart als lustrumactiviteit van de studentenvereniging SSR te Delft. Het festival verwierf in korte tijd naam met finalisten als Neerlands Hoop (Bram en Freek), Cabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking. Jarenlang was Cameretten het enige in haar soort, met de finale in de aula van de Technische Universiteit met 1500 bezoekers als jaarlijkse hoogtepunt op het gebied van jong cabarettalent.

Sinds 1988 vindt Cameretten in het Luxor Theater Rotterdam plaats. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Cameretten, en is verder geprofessionaliseerd. Cameretten is inmiddels niet meer weg te denken uit het brede evenementenaanbod van Nederland en Rotterdam. Het festival is in 2001 meeverhuisd naar het nieuwe Luxor Theater op de ‘Kop van Zuid’. Met de voorrondes in het oude Luxor Theater en de finale in het nieuwe Luxor Theater kunnen in totaal ruim 4200 mensen het vierdaagse festival bezoeken. Maar het festival in het Luxor Theater is niet het enige onderdeel dat openstaat voor bezoekers. In totaal wordt cabaretfestival door ongeveer 20.000 mensen bezocht.

Cameretten is inmiddels uitgegroeid tot hét onafhankelijke podium waar nieuwe aanstormend cabarettalent zich presenteert voor publiek, jury en pers met aansprekende winnaars als Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Theo Maassen en Marc-Marie Huijbregts.