Arjen Lubach

Nederland, Amsterdam, 15 oktober 2010 Arjen Lubach, auteur Foto: Merlijn Doomernik

Foto: Merlijn Doomernik

Biografie:

Arjen Henrik Lubach (Groningen, 22 oktober 1979) is schrijver, cabaretier en televisiepresentator. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn wekelijkse programma Zondag met Lubach bij de VPRO.
Lubach werd geboren in een ziekenhuis in Groningen en groeide op in Lutjegast, waar hij tot zijn vijftiende jaar bleef wonen.
De ouders van Arjen Lubach zijn beiden jurist en kwamen van buiten Groningen. Zijn vader was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. De drie zonen groeiden op buiten de dorpskern van Lutjegast. Omdat zijn familie anders dan de dorpelingen geen Gronings sprak, voelde Lubach zich een buitenstaander. Hij beschrijft zijn jongere ik als “ingewikkeld” en “binnenkind”. Hij werd gepest, maar vindt dat hij een prettige jeugd had. Zijn familie was gelovig: de kinderen gingen naar de basisschool School met de Bijbel, er werd dagelijks gebeden, er werd uit de Bijbel gelezen waarin voor ieder probleem wel een oplossing werd gevonden en iedere zondag ging de familie naar de kerk.
Sinds 2001 treedt Lubach op met zijn theatergezelschap Op Sterk Water en stond daarmee o.a. op Lowlands, Hard Gelach, Laughing Matters en in theaters in Nederland en België. Andere bekende (ex) Op Sterk Water-spelers zijn Roel van Velzen, Klaas van der Eerden en Daniel Koopmans. In juni 2014 verlaat hij Op Sterk water en gaat een talkshow presenteren. Steyn de Leeuwe vervangt hem.
In de zomer van 2009 speelde Arjen samen met cabaretier Tim Kamps op het reizende festival De Parade met de voorstelling het Monica da Silva Trio. In theaterseizoen 2011 en 2012 speelden zijn hun gelijknamige, avondvullende voorstelling in theaters door Nederland en België. Ook in 2011 en 2013 stond Lubach met het Monica da Silva Trio op de Parade.

Video’s: