Amsterdams Kleinkunst Festival

Amsterdams Kleinkunst Festival:NEW_logo2007

Periode – auditie en selectie van september t/m januari – try-out tournee van januari t/m maart – festival eind maart

Opzet – audities – selectieronde in Utrecht – selectieronde op Texel – try-outtournee (8 tot 10 kandidaten) langs ongeveer 20 theaters – halve finale (8 tot 10 kandidaten) in Theater Bellevue te Amsterdam – finale (2 of 3 kandidaten) in het Nieuwe De la Martheater te Amsterdam – speelweek in Theater Bellevue voor de finalisten

Prijzen – juryprijs (Wim Sonneveldprijs) – publieksprijs

Beschrijving Onder de noemer Amsterdams Kleinkunst Festival vinden tal van voorstellingen plaats rondom kleinkunst en cabaret. Een onderdeel van het festival is het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Maar eigenlijk noemt iedereen dit Concours gewoon het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Het Concours om de Wim Sonneveldprijs beslaat een langere periode dan Cameretten of het Leids Cabaret Festival. De kandidaten zijn er vanaf september t/m eind maart mee bezig. Eerst vinden er audities van 10 minuten plaats, gevolgd door openbare selectievoorstellingen in Utrecht, waar elke kandidaat 20 minuten mag spelen. Een selectiecommissie maakt de eerste schifting voor de selectieronde op het eiland Texel halverwege januari. Elke kandidaat speelt daar 25 minuten. Een selectiecommissie met cabaretkenners bekijkt daar welke kandidaten mogen deelnemen aan de try-outtournee. Met deze try-outtournee onderscheidt het Concours om de Wim Sonneveldprijs zich van Cameretten en het Leids Cabaret Festival. De kandidaten kunnen gedurende twee maanden een programma van een half uur try-outen in ongeveer twintig kleine theaters. Daarnaast wordt professionele begeleiding aangeboden. Er worden meestal acht tot tien kandidaten voor deze tournee geselecteerd. Na de try-outtournee vinden eind maart de halve finales plaats in Theater Bellevue in Amsterdam. De halve finale is verdeeld over vier avonden. Per avond treden steeds maximaal vijf kandidaten op. De eerste twee avonden vinden plaats zonder jury. Bij de twee laatste avonden kijkt de jury mee. Afhankelijk van de kwaliteit van het gebodene selecteert de jury twee of drie kandidaten die door mogen naar de finale in het Nieuwe de la Mar Theater. Voor de finalisten is er nog een naspeelweek in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival

is hèt toonaangevende Kleinkunst Festival van Nederland. Het festival zet zich al vanaf de oprichting in 1988 in voor de toekomst van de kleinkunst. Met spraakmakende eigen producties houden wij ook de geschiedenis van deze podiumkunst in ere. Ons Concours om de Wim Sonneveldprijs biedt een professionele en veilige omgeving waar nieuwe kleinkunstenaars zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bovendien bieden wij veel speelplekken waar deze jonge makers het ambacht en hun talent in de praktijk kunnen uitproberen en toetsen. Van kerkjes tot huiskamers, van de kleine zaal van Theater Bellevue tot het DeLaMar Theater.

Vele nu zeer gewaardeerde kleinkunstenaars zijn begonnen bij het festival. Vijftien procent van het aanbod cabaret en kleinkunst in de Nederlandse theaters is afkomstig van theatermakers die de afgelopen decennia door ons zijn ontdekt. Claudia de Breij. En Thomas Acda. Maarten van Roozendaal, natuurlijk. Stef Bos, NUHR, Richard Groenendijk, Klaas van der Eerden, Rooyackers Kamps & Kamps, Eric Koller, Mike & Thomas. En meer recentelijk Droog Brood, Yora Rienstra, Pieter Derks – die van De Wereld Draait Door, jazeker, Dames voor na Vieren, Van der Laan en Woe, Thijs Maas, Jan van Maanen en Peter van Rooijen. En wie doen wij nog tekort? Een beetje onbescheiden mogen wij dan toch wel de vraag stellen: wie is er eigenlijk níet begonnen bij het Amsterdams Kleinkunst Festival?